Ракът на маточната шийка, каква е най-добрата профилактика и лечение – разговор с д-р Янчо Делчев

Ракът на маточната шийка, каква е най-добрата профилактика и лечение – разговор с д-р Янчо Делчев

Category : Интервюта

 интервю за Bulgaria ON AIR, д-р Янчо Делчев говори за едно от сериозните заболявания сред жените в наши дни – ракът на маточната шийка. Статистиката по отношение на тази болест е стряскаща и показва, че всеки ден една жена в България умира от рак на маточната шийка. В интервюто д-р Делчев говори за нуждата от превенция, която е основен начин за борба с болестта. Относно това защо статистиката е такава, гинекологът на болница Доверие отбеляза, че липсата на здравната култура е един от основните проблеми на нашето общество. Българинът няма практиката да възпитава от ранна възраст децата си относно нуждата от редовно профилактично посещение при лекар и когато те пораснат нямат изградена нужната култура как да се грижат за своето здраве. Той констатира, че проблемът e на много нива – на ниво училище, семейство, държава, медии и така нататък.

Според д-р Делчев профилактичният преглед при гинеколог веднъж годишно е задължителен, като по този начин може рязко да намалее смъртността от заболяването, тъй като ще бъде откривано навреме. Той отбеляза, че всяко момиче, което е започнало да води полов живот трябва да прави такива прегледи. Специалистът каза още, че съществуват и  ваксини, които се слагат на момичета на 12 годишна възраст, преди да са започнали да водят полов  живот. Д-р Делчев обясни, че в този тип ваксина има изкуствен модел на част от стената на вируса и поради тази причина поставянето й не носи никакъв риск, тъй като не съдържа реален вирус. Освен това подобен тип ваксини вече присъстват в имунизационните календари на повечето западни държави.

Д-р Янчо Делчев разказа как се открива заболяването и че това става чрез скринингов метод, който се нарича цитонамазка или пап тест. Чрез този метод от 1000 жени, които си направят такъв тест, при 10 или 20 се наблюдава някакъв процес, който започва и е в предраково състояние, което може да се излекува на 100 процента и по този начин никога да не прерасне в рак. Той подчерта, че не трябва да имаме оплаквания, за да отидем на лекар, тъй като когато имаме такива вече може да  е късно за лечение. Докторът обясни още, че ракът на маточната шийка е много лесен за диагностициране от специалист при профилактичен преглед, като това може да стане както чрез цитонамазка, така и чрез колпоскопски преглед или чрез биопсия.

Папилома вирусът, причиняващ рака на маточната шийка,  е широко разпространен и го има дори в околната среда, но там проблемът е имунолигичен, тъй като не всеки се заразява от него и чрез имуностимуланти може да се помогне на тези жени, които са склонни към заразяване.

Възрастовият праг на заболяването също е паднал и според д-р Делчев това се дължи на много фактори – понижаване на имунитета, начин на хранене, начин на живот, външни фактори, генетично предразположение. Ако една жена е бременна и има този папилома вирус тя може да износи плода, като може да и се направи частично отстраняване на поразената тъкан, което обаче води до риск от аборт при самата манипулация. Специалистът обясни, че има възможност за износване на плода без операция, но подчерта, че по време на бременност много бързо се ускоряват процесите на развитие на рака.

Относно мъжете и ракът на главата на половия член, който също се предизвиква от папилома вирус, ръководителят на отделението по гинекология в МБАЛ Доверие смята, че те също трябва да правят профилактики, като отбеляза, че все повече се говори за ваксини и при момчетата преди започване на  полов живот.

В края на своето интервю, д-р Янчо Делчев подчерта, че в България има много добри специалисти и добра медицина, но няма достатъчно организация за информиране на обществеността. Той обясни, че е нужна една мащабна кампания, в която да се информират хората за нуждата от профилактични прегледи при специалист.


Leave a Reply

Открийте ни

Адрес
София, жк. Лозенец, бул.“Черни връх“ №33 Е, ет.1

Телефон за връзка: 0888 239 208